Waarvoor kan u bij mij terecht?

Neuromotorische revalidatie omvat het herstelproces van aandoeningen waarbij het zenuwstelsel betrokken is, meerbepaald van schade die opgelopen werd t.h.v. hersenen, ruggenmerg of zenuwen.

In dit domein van de kinesitherapie kadert onder meer:

  • Cerebrovasculaire accident (CVA)
  • Herstel na hersentumor
  • Cranio-cerebraal trauma (CCT)
  • Multiple Sclerose (MS)
  • Bewegingsstoornissen: Parkinson, parkinsonisme, PSP, Huntington, ataxie
  • Ruggenmergaandoeningen: dwarslaesie, PLS, ziekte van Strümpell-Lorraine
  • Neuromusculaire aandoeningen en spierziekten: ALS, polyneuropathie (vb Guillain-Barré syndroom), spierdystrofie (vb Duchenne)

 

Functieverlies t.g.v. zo’n letsel betekent vaak dat de patiënt voor een lange weg van herstel komt te staan. De beperkingen die je ervaart, houden immers niet enkel ‘wat krachtsverlies’ of ‘een verstoord gevoel’ in. Ze hebben ook een invloed op veel activiteiten uit je dagelijks leven, op je zelfredzaamheid en op je hele sociale leven.

In sommige gevallen is herstel niet mogelijk en richt de revalidatie zich eerder op het behoud van functie en op verbetering op andere niveaus (activiteiten, sociaal leven, levenskwaliteit, mentale welzijn).

 

Veel neurologische aandoeningen overvallen je plots: een beroerte (CVA), een ongeval waarbij je een cranio-cerebraal trauma (CCT) oploopt, … Je komt dan in het ziekenhuis terecht en na een eerste fase van herstel, revalideer je vaak verder in een revalidatiecentrum. Afhankelijk van je situatie krijg je hier de hulp van bv een kinesitherapeut, ergotherapeut, logopedist, enz.

Wanneer je naar huis mag, is het aangewezen ook daar je revalidatie verder te zetten om een terugval van je opgebouwde kunnen te voorkomen.
Kine 291 richt zich op deze chronische fase in de revalidatie. Ik bekijk graag samen met u wat uw verwachtingen en mogelijkheden zijn. Zo kunnen we samen realistische doelen opstellen en hier stap per stap naartoe werken. Het is van belang dat ook u zich kunt vinden in uw individuele traject, zodat u gemotiveerd blijft.

 

Er zijn echter ook neurologische aandoeningen die geleidelijk aan je leven binnensijpelen. De eerste symptomen lijken banaal, je had ze misschien zelfs niet opgemerkt. Maar wanneer je – soms weken, maanden, of jaren later – een diagnose krijgt, ben je misschien op zoek naar aangepaste therapie. Ook dan kan je in deze praktijk terecht.